У Міжнародний день соціального працівника хочемо підняти таку тему, як «буллінг».

Буллінг та бездомні – «що спільного?» скажете ви! Чи можуть ці теми стояти поруч?

Наші працівники працюють з дітьми сімей, що знаходяться у зоні ризику, це:

–          малозабезпечені;

–          багатодітні;

–          батько/мати, які самостійно виховують дитину;

–          сім’ї, де є дитина з інвалідністю;

–          родина, де один з членів сім’ї має невиліковну хворобу;

–          батьки, які алко/нарко залежні ;

–          батьки, які знаходяться в стані розлучення;

–          сім’ї, де один з батьків втратив роботу;

–          сім’ї, які постраждали від військових дій.

Такі родини потребують пильної уваги та допомоги з боку соцпрацівників.

Тема буллінгу, коли одна дитина, або група дітей проявляють агресію до більш вразливих однолітків, стала актуальною у сучасному суспільстві. Напади все частіше стають повсякденним явищем. А сім’ї, що знаходяться у зоні ризику або, як ще кажуть, «неблагонадійні» – стають осередком зародження неприйнятної поведінки у суспільстві.

Є два аспекти: діти, які знаходяться у стані жертви – не можуть захистити себе, та ті, в кого вдома поведінка насилля прийнятна, особливо до дитини – проявляють агресію до інших навколо. Тобто, такі діти стають як причиною так і наслідком поведінки де проявляється насилля.

На черговій зустрічі нашого соціального педагога з дітьми, коли мова йшла про життя та роботу Вікентія де Поля, його турботу про ближнього та тих, хто не може постояти за себе, діти поділилися випадками, коли вони ставали свідками або учасниками процесу буллінгу, розповідали, як почувають себе в таких обставинах. І ми зрозуміли, що ця проблема більш ніж актуальна. Бо через нестачу уваги, сімейної опіки, інформаційної обізнаності – виховується суспільство, де така поведінка є прийнятною. За прикладом Вікентія, один хлопчик розповів історію, що вступившись за однокласника, йому мало не довелося битися аби вони не чіпали того.

Робота соціального педагога за таких обставин має полягати в наданні інформації та зосередженні уваги на вмінні спілкуватись, поваги один одного, поведінці при конфліктних ситуаціях та моментах, коли необхідно зробити власний розсудливий вибір, не ідучи за позовом інших. Адже за конфліктних обставин, дитина не хоче бути осторонь дій суспільства, навіть, коли розуміє, що коїться щось недобре. Виховування рішучості, вміння постояти за себе та свої приорітети, не піддаватись на провокації.

Соціальні працівники закликають – розмовляйте вдома зі своїми дітьми, навчайте їх терпінню та поваги до ближнього, вмінню захищати свої погляди, ставати на захист тих, кого зневажають та не мовчати, якщо такі нападки йдуть у їхню адресу.

Що ця тема має спільного з бездомними?

Буллінг у свою чергу несе знищуючий характер – бо він направлений на пригнічення та зневаження людини. Коли мова заходить про бездомних увага суспільства розподіляється між тими:

–          Кому все одно;

–          Хто, бажає допомогти у вирішенні цього питання;

–          Та тими, хто зневажає таких людей.

Буллінг відбувається коли ми відкрито засуджуємо тих, хто опинився у скруті. 
Діти, найчастіше, беруть свою поведінку з дорослих. Тому, якщо ви є тим, хто поважає та допомагає – діти неодмінно спишуть цю модель.

Пожертвувати